De Verenigde Staten zijn sinds donderdag het land met de meeste bevestigde coronabesmettingen. Bijna de helft van alle gevallen is waargenomen in de staat en stad New York, waar het virus in korte tijd ongeveer 35.000 personen infecteerde. De tot voor kort door toeristen overlopen miljoenenstad lijkt nu uitgestorven, vertellen inwoners in gesprek met NU.nl.

Massa's mensen zijn de metropool ontvlucht. Toeristen zijn nergens te bekennen en toeristische trekpleisters als Times Square liggen er verlaten bij. De enige drukke plaatsen zijn de supermarkten, die door stratenlange of zelfs kilometerslange rijen van verre gespot kunnen worden, vertelt zangeres en ondernemer Traciana Graves.

Een uur voordat de winkels openen, zouden mensen zich al opstellen. "Met gelukkig voldoende ruimte tussen elkaar", aldus Graves. Supermarkten zouden als maatregel tegen de drukte inmiddels nog maar vijftig personen tegelijk toelaten, inclusief personeel.

In de rijen voor de supermarkten houden mensen doorgaans wel de benodigde 1,5 meter afstand. (Foto: Pro Shots)

Verschillen in rijkdom pijnlijk blootgelegd

De in de wijk Harlem geboren New Yorker zag de afgelopen dagen vermogensverschillen in de stad pijnlijk blootgelegd worden. "Alleen zij die over voldoende financiële middelen beschikken, thuis kunnen werken en een ziekteverzekering hebben, maken het goed. In Harlem leven echter ook veel mensen uit een andere inkomensklasse."

Graves maakt zich met name zorgen over de toekomst. "Onze regering vertelt dat de huidige situatie, met zelfquarantaine, achttien maanden kan duren. Moeten we die tijd op deze manier doorkomen?"

Traciana Graves.

Politieauto's patrouilleren bij rijen voor supermarkten

Het leven in New York is sinds de uitbraak drastisch veranderd, oordeelt zij. Juan Alvaro López beaamt dat. "Er rijden politieauto's rond die patrouilleren bij enorme rijen voor de supermarkt. Via megafoons worden mensen constant gevraagd afstand te houden. Bizar."

Zelf heeft López ook de auto gepakt. "Omdat ik voor de verandering eens door de stad kan rijden: straten zijn toch leeg." Hij noemt het gebrek aan toeristen en de lege straten met aan weerszijden torenhoge, maar gesloten gebouwen "surrealistisch".

López vertelt dat de paniekerige houding van de overgebleven New Yorkers tot onrust leidt, omdat dat gedrag aanstekelijk werkt. "Mensen lachen niet meer, vechten om toiletpapier en roepen dat iedereen zal sterven. Dergelijke taferelen verwacht ik normaliter alleen in mijn thuisland, Venezuela."

Juan Alavaro López.

'Onwetende Trump draagt bij aan precaire situatie'

Volgens hem heeft de houding van de Amerikaanse president Donald Trump bijgedragen aan de huidige precaire situatie. "Dit krijg je als je president wekenlang het virus ontkent, hoewel er wereldwijd duizenden mensen doodgaan."

Ook Graves is kritisch op de handelswijze van de Amerikaanse regering. "Trump heeft onwetendheid tot een kunst verheven. Nu zegt hij, terwijl de crisis nog niet eens onder controle is, dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten."

Beiden zijn het erover eens dat de Verenigde Staten er niet klaar voor waren om het virus te bestrijden. Graves: "Het irritantste is het gebrek aan testcapaciteit. Ik ben mogelijk besmet, maar hoe moet ik erachter komen?"

Financiële gevolgen: 'Lang niet iedereen is verzekerd'

Dan is er nog de financiële impact die het coronavirus kan achterlaten in de VS - niet alleen op het bedrijfsleven, maar ook op de persoonlijke situatie van Amerikanen. Zowel López als Graves klinkt huiverig na de vraag of landgenoten een eventuele ziekenhuisopname of verlies van inkomen kunnen opvangen. "Lang niet iedereen is hiervoor verzekerd. Ik weet niet hoe ze dat gaan betalen."

Graves probeert niet te lang stil te staan bij de uitbraak van het coronavirus in haar stad. "Veel inwoners zijn vertrokken, maar we zijn nog met velen over. We leven alleen iets anders: een wandeling van twintig minuten wordt nu als een uitzonderlijke prestatie gezien."

Ook in het doorgaans erg drukke Central Park is het nu rustig. (Foto: Pro Shots)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.