De Verenigde Staten zijn sinds donderdag het land met de meeste bevestigde coronagevallen. Volgens cijfers van de prestigieuze Johns Hopkins University zijn daar sinds de uitbraak 82.404 personen officieel besmet geraakt met het virus, ruim zeshonderd meer dan in China.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

In China, het land waar de virusuitbraak eind november begon, staat het aantal besmettingen donderdag op 81.782.

Het aantal besmettingen in de VS nam vooral de afgelopen dagen explosief toe. In een week tijd zijn er ruim 55.000 besmettingen bij gekomen, waarvan ruim 14.000 in het afgelopen etmaal.

Italië, met 80.589 bevestigde besmettingen het zwaarst getroffen Europese land, is nog altijd met afstand het land met de meeste doden als gevolg van het coronavirus: 8.215. In de VS overleden volgens de officiële cijfers tot nu toe 'slechts' 1.178 mensen aan COVID-19.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.