SIRE (Stichting Ideële Reclame) start vrijdag de campagne #DASLIEF. Daarmee worden initiatieven die Nederlanders opzetten om elkaar te helpen tijdens de coronacrisis uitgelicht. Met de campagne verwijst de stichting naar haar actie van een jaar geleden om beter met elkaar om te gaan: #DOESLIEF.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De nieuwe campagne wijst onder meer op het applaudisseren voor zorgmedewerkers en het boodschappen doen voor de buren die het zelf niet kunnen, initiatieven waar veel Nederlanders de afgelopen weken aan hebben meegedaan. SIRE wil mensen die dit soort dingen doen, bedanken voor hun inzet.

Daarnaast hoopt de stichting met #DASLIEF anderen te inspireren om ook iets "liefs" voor hun omgeving te doen en "daarmee het saamhorigheidsgevoel verder te vergroten".

Na de vorige actie van SIRE werd #DOESLIEF veel gebruikt om aandacht te vragen voor "hufterig gedrag". Volgens de stichting was "asociaal gedrag en gebrek aan tolerantie" voor vier op de tien Nederlanders het grootste probleem in 2019. Dit baseren zij op een onderzoek van bureau Kantar Public in samenwerking met
communicatieadviesbureau De Issuemakers, dat onder 1.115 mensen is uitgevoerd.

De nieuwe campagne zal onder meer verschijnen op radio, televisie, posters en sociale media.

Koninklijke familie en Nederland klappen voor zorgverleners
90
Koninklijke familie en Nederland klappen voor zorgverleners

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.