Dat er in Nederland een tekort aan coronatesten is, is het gevolg van de afhankelijkheid van de Zwitserse farmaceut Roche. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag in de Kamer na onderzoek van Follow the Money.

De apparatuur waarmee coronatesten worden afgenomen, zijn afkomstig van Roche. Dit bedrijf heeft niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen een monopoliepositie.

In Nederland heeft Roche volgens Follow the Money 80 procent van de markt in handen. Het probleem is dat laboratoria in Nederland niet alleen van de machines van Roche afhankelijk zijn, maar ook van andere middelen om die apparatuur te kunnen gebruiken.

Een van die middelen is volgens Follow the Money de vloeistof lysisbuffer. De receptuur van de vloeistof is geheim en Roche wil deze niet delen.

De Jonge heeft donderdag in het Kamerdebat over de coronacrisis laten weten met Roche in overleg te zijn om die receptuur in handen te krijgen. Als dit niet lukt, dan overweegt de minister dit af te dwingen met een dwanglicentie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.