Ongeveer twintigduizend ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) woensdagavond in een Kamerbrief. Daarnaast worden andere verkrijgbare coronatests onderzocht om de testcapaciteit in Nederland te vergroten.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De intussen afgetreden zorgminister Bruno Bruins versoepelde vorige week de regels, zodat meer verpleegkundigen en artsen per direct weer aan de slag konden. Zo konden verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het zogeheten BIG-register na 2017 was verlopen, alsnog weer aan het werk.

Bruins redeneerde dat die groep de zorg een steuntje in de rug kan geven. Waar nodig betaalt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bijscholing of een cursus.

In de brief, waarin De Jonge de Tweede Kamer informeert over de laatste stand van zaken rondom de COVID-19-crisis in Nederland, benadrukt de minister dat hij meer testcapaciteit wil creëren.

Onderzoek naar andere coronatests

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is daarom in opdracht van De Jonge een onderzoek gestart naar andere bestaande coronatests die op de markt zijn, waaronder zogeheten sneltesten. Daarnaast wordt een speciale gezant aangewezen die de productie van tests in Nederland moet verbeteren.

De Jonge schrijft in de Kamerbrief dat het opzetten van de productie van beademingsapparatuur in Nederland voorspoedig verloopt. "De ontwikkelingen gaan snel. Klinische testen worden nu gedaan en volgende week worden eerste prototypen verwacht."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.