Mogelijk kunnen intensivecareafdelingen in Nederland overbelasting vanwege het coronavirus tegengaan door beademingsmachines op te splitsen en dus twee patiënten met één apparaat te helpen. Dat blijkt uit een handleiding die de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) woensdag heeft gedeeld.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De vereniging vraagt leden het document door te nemen en te bekijken wat de afdelingen nodig hebben om het splitsen van apparatuur mogelijk te maken. "We hopen dat het niet zover komt", aldus de vereniging in een bericht op hun website.

Personeel van het Amsterdam UMC, het Radboudumc en de Universiteit Twente hebben de handleiding opgesteld. Hierin is te lezen dat de slangen op de beademingsmachine met speciale opzetstukken twee patiënten in plaats van één van zuurstof kunnen voorzien.

In het document wordt benadrukt dat het om een noodoplossing gaat. "Beademingsmachines zijn niet ontworpen, noch geregistreerd voor beademen van meer dan één patiënt tegelijkertijd. Dit document betreft off-labelgebruik."

Momenteel 644 patiënten coronavirus op ic's

Eerder woensdag werd bekend dat er momenteel 644 patiënten met het COVID-19-virus op de intensivecare (ic) liggen, een stijging van 98 ten opzichte van dinsdag. Dit is de hardste absolute stijging (18 procent) sinds de uitbraak van het coronavirus.

Op 1 april zullen er naar verwachting 1.600 intensivecarebedden in Nederland nodig zijn, terwijl er dan 1.150 beschikbaar zijn. Hierbij gaat het niet alleen om patiënten die besmet zijn met het coronavirus, maar ook mensen met andere ziekten.

Intensivecareafdelingen vrezen voor een tekort aan bedden en apparatuur, vooral in de brandhaard Noord-Brabant. "Brabant staat met de rug tegen de muur", aldus Diederik Gommers, voorzitter van de NVIC, woensdagmorgen.

Oproep Eindhovense coronapatiënt: 'Neem het virus serieus'
71
Oproep Eindhovense coronapatiënt: 'Neem het virus serieus'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.