Het lege gebouw van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart zal definitief niet worden gebruikt als noodhospitaal voor coronapatiënten. Dat schrijft Het Parool woensdagmiddag.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De afgelopen weken gingen stemmen op om het leegstaande ziekenhuisgebouw in te richten als noodlocatie om de druk op ziekenhuizen tijdens de toestroom van nieuwe patiënten te verlichten. Het Regionale Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noordwest heeft echter een streep door dit idee gezet.

Volgens het ROAZ is het ziekenhuis, dat sinds het faillissement eind 2018 leegstaat, niet geschikt als noodhospitaal. "Er staan geen bedden, de intensive cares zijn niet ingericht en we weten niet hoe de technische infrastructuur ervoor staat", zegt een woordvoerder tegen Het Parool.

Het ROAZ wijst erop dat er ook geen zorgpersoneel beschikbaar is om heropening te realiseren. "Zij zouden dan uit andere ziekenhuizen moeten komen. Dat zijn allemaal professionals die werken in hun eigen ziekenhuis, met eigen protocollen."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.