De Europese Unie (EU) kan naar schatting maar 10 procent van de vraag naar medische hulpmiddelen voldoen met de levering uit bestaande voorraden en productie. Dat blijkt uit een intern document in handen van persbureau Reuters. Om toch tegemoet te kunnen komen in de vraag, moet de EU inzetten op importeren van medische hulpmiddelen buiten de grenzen van het gebied.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Er is een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen en andere medische hulpmiddelen zoals beademingsapparaten. In het document, dat woensdag door de Europese commissie is verstuurd, wordt de beschikbaarheid van deze hulpmiddelen als "zorgwekkend" beschreven.

De meeste Europese landen hebben een beperkte voorraad en hebben daarnaast te weinig capaciteit om productie van deze middelen op te schalen. Dit tekort loopt verder op als de medische hulpmiddelen niet snel naar de Europese Unie worden geïmporteerd.

Volgens de Europese Commissie wordt er gewerkt aan deals met leveranciers van mondkapjes, beschermende brillen, overalls en andere hulpmiddelen. Deze koopovereenkomsten zijn bijna rond, stelde de commissie dinsdag. Er is een bod gedaan op de medische hulpmiddelen. Twee weken na het tekenen van de koopovereenkomsten moeten de middelen beschikbaar zijn in de EU.

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.