Het Openbaar Ministerie (OM) gaat waar mogelijk snelrecht toepassen bij mensen die de huidige coronacrisis misbruiken om strafbare feiten te kunnen plegen. Door hard op te treden tegen deze vorm van criminaliteit, wil het OM het signaal afgeven dat "dit soort gedrag niet wordt getolereerd".

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De afgelopen dagen hebben zich meerdere incidenten voorgedaan waarbij er misbruik werd gemaakt van de situatie als gevolg van het COVID-19-virus. Zo werden meerdere mensen gearresteerd nadat zij dreigden hulpverleners, politie of winkelpersoneel te besmetten.

Een man uit Noordwijkerhout die agenten expres in het gezicht hoestte en zei het coronavirus te hebben, kreeg afgelopen week tien weken celstraf opgelegd, waarvan twee weken voorwaardelijk.

Ook tegen de handel in (nep)medicijnen en ondeugdelijke hulpmiddelen als mondkapjes wordt hard opgetreden. Het OM ziet daarnaast babbeltrucs gebruikt worden, waarbij het coronavirus onderdeel is van het verhaal van de oplichters.

"Dit soort strafbare feiten worden waar mogelijk binnen drie dagen via het supersnelrecht aan de rechter voorgelegd", aldus het OM. Zaken die meer onderzoek vergen, worden berecht volgens het snelrecht, waarbij de verdachte binnen veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.

De zwaardere straffen die het OM gaat eisen, komen in principe neer op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van weken tot enkele maanden.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.