Sanquin Bloedvoorziening start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. Ziekenhuizen onderzoeken vervolgens of de antistoffen in dat bloed helpen bij het verminderen van symptomen bij andere mensen die besmet zijn met het COVID-19-virus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Genezen personen krijgen van hun GGD een verzoek om bloed te doneren bij Sanquin. Ze staan vervolgens vier keer bloed af, met tussenpozen van zeven dagen.

Sanquin verwerkt het afgestane bloedplasma tot een preparaat dat met een transfusie kan worden toegediend aan coronapatiënten. De behandelende artsen kijken of de antistoffen het virus bestrijden en symptomen verminderen.

De centrale bloedbank start ook de procedure om bloedplasmapreparaat te verwerken tot immunoglobuline - eiwitten die als geneesmiddel kunnen worden toegediend, in plaats van via een bloedtransfusie.

Zo willen onderzoekers van plasma een medicijn tegen corona maken
140
Zo willen onderzoekers van plasma een medicijn tegen corona maken

Nog geen breed inzetbare behandeling

Sanquin benadrukt dat het om een onderzoeksopzet gaat en niet om een breed verkrijgbare behandeling voor het coronavirus. Omdat het benodigde bloed moet komen van patiënten die al genezen zijn, en zij bereid moeten zijn te doneren, wordt nu ruchtbaarheid aan het onderzoek gegeven.

Naar verwachting zal het geprepareerde plasma van genezen patiënten vooral helpen de verspreiding van het virus door het lichaam van huidige patiënten tegen te gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.