Het Witte Huis heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een dringende oproep gedaan aan iedereen die de afgelopen week in New York is geweest. Zij zouden de eerstvolgende twee weken allemaal in zelfquarantaine moeten gaan.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Grote hoeveelheden inwoners van New York zouden de stad zijn ontvlucht, waardoor gezondheidsexperts vrezen voor een enorme verspreiding van het virus op Amerikaans grondgebied. Eén op de duizend New Yorkers zou besmet zijn met het virus, aldus hoofd infectiebestrijding Anthony Fauci in gesprek met Bloomberg.

Gouverneur Andrew Cuomo zei dinsdagavond dat het virus zich "als een sneltrein" door zijn staat verspreidt.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 52.000 bevestigde coronabesmettingen en bezweken 680 personen aan COVID-19. Bijna de helft van alle besmettingen werd vastgesteld in de staat New York, waar ook nog eens ruim tweehonderd patiënten overleden.

Waarom 'patient zero' vinden lastig is, maar tegelijk waardevol
234
Waarom 'patient zero' vinden lastig is, maar tegelijk waardevol

'VS kan epicentrum van coronavirus worden'

Volgens Cuomo zijn er in korte tijd veel meer besmettingen bij gekomen dan verwacht en heeft hij snel medische middelen van de Amerikaanse regering nodig om de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Vicepresident Mike Pence beantwoordde zijn oproep enkele uren later en beloofde dat er binnen 24 uur "meer middelen" en vierduizend beademingsapparaten in het gebied worden afgeleverd. Cuomo had eerdere kleinere leveringen, van zo'n vierhonderd beademingsapparaten, nog bekritiseerd. "Kies jij maar welke 26.000 inwoners om het leven komen door het gebrek aan hulpmiddelen", richtte hij zich tot president Donald Trump.

De gezondheidsorganisatie WHO zei dinsdag dat de Verenigde Staten de potentie hebben om binnenkort het epicentrum van het coronavirus te worden. Desondanks hoopt Trump dat alles volgende maand weer normaal draait in zijn land.

Drones filmen uitgestorven straten in Amerikaanse steden
94
Drones filmen uitgestorven straten in Amerikaanse steden

Trump bleef volhouden dat 'het allemaal wel goed komt'

Trump wilde lang niet erkennen hoe ernstig de situatie rond het virus is en liet in het verleden meermaals weten dat hij zich geen zorgen maakte. Wekenlang hield hij zich bij het standpunt dat het "allemaal wel goed komt".

Toen het virus opdook, bleek de VS gehinderd door grote tekorten aan materialen. Een steunpakket van 2 biljoen dollar (ruim 1,8 biljoen euro), dat momenteel door het Amerikaans Congres wordt geloodst, moet de situatie stabiliseren.

Noot: Het Engelse 'trillion' wordt in dit artikel correct vertaald naar het Nederlandse 'biljoen' (twaalf nullen). NU.nl ontvangt veel bijdragen van bezoekers die stellen dat het moet worden vertaald als 'miljard' (negen nullen) of 'triljoen' (achttien nullen). Dit is onjuist.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.