De eerste bevestigde coronapatiënt van Nederland maakt het goed en is inmiddels weer aan het werk, vertelt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings dinsdagavond in het televisieprogramma Jinek.

Amper een maand eerder ging een 56-jarige man uit de gemeente Loon op Zand de boeken in als de eerste bevestigde COVID-19-patiënt binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Op 27 februari maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend dat het coronavirus zijn intrede had gedaan in Nederland. De man werd per direct opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Kort daarvoor zou hij in de Italiaanse regio Lombardije zijn geweest.

Ook het gezin van de man is inmiddels klachtenvrij, aldus Weterings. De echtgenote en 23-jarige dochter van de man raakten eveneens besmet met het coronavirus.

Volgens Weterings is er nog veel contact met het gezin. "De man stelt het op prijs als mensen vragen hoe het met hem gaat."

Dit doet het coronavirus met je longen
92
Dit doet het coronavirus met je longen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.