De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar door, maar dan zonder publiek, maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandagavond bekend. Ook de veertien bevrijdingsfestivals zijn officieel afgelast.

Koning Willem-Alexander zal spreken tijdens de Dodenherdenking, bevestigt voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Ook alle bevrijdingsfestivals worden afgelast. Deze zouden dit jaar plaatsvinden op een officiële vrije dag. Hoewel Bevrijdingsdag een officiële feestdag is, is iedereen slechts eens in de vijf jaar vrij op deze dag. Dat is in 2020 het geval.

NU.nl berichtte eerder al dat de Dodenherdenking waarschijnlijk zonder publiek wordt afgewerkt, terwijl een groot aantal andere publieke bijeenkomsten zijn afgelast vanwege de nieuwe maatregelen. Het kabinet maakte maandagavond duidelijk dat alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden zijn. Overtreders riskeren boetes van honderden euro's.

Verbeet zegt dat er een oplossing wordt gezocht om de rest van de Nederlandse samenleving alsnog bij de Dodenherdenking te betrekken. "Ook zoeken we naar een passende manier om aandacht te geven aan de bevrijding, dit jaar 75 jaar geleden."

In de komende weken moet er meer over het aangepaste programma duidelijk worden. Verbeet stelt dat er speciale aandacht moet zijn voor de veteranen, "die de verschrikkingen van de oorlog hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus".

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.