Ondanks stabiele cijfers heeft kabinet dinsdag de maatregelen tegen het coronavirus niet versoepeld. "De ontploffing van de cijfers in het buitenland binnen een paar weken moet voor ons een waarschuwing zijn."
Corona is niet voorbij, het is geen grap", zei premier Mark Rutte. Wat mag vanaf dinsdag 1 september wel, en wat niet?

Basisregels voor iedereen en overal:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
  • Ben je ouder dan achttien jaar? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Regels voor binnen:

Het kabinet roept mensen dringend op om thuis geen privéfeestjes, buurtborrels en familiebijeenkomsten meer te organiseren en roept mensen op om thuis niet meer dan zes gasten te ontvangen.

Als personen vooraf ergens reserveren, een gezondheidscheck ondergaan, vaste zitplaatsen hebben en onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, dan geldt er binnen geen maximum voor het aantal aanwezigen.

Op plekken waar je niet hoeft te reserveren en waar je vooraf geen vragen over je gezondheid krijgt, geldt een maximum van honderd personen. Dat geldt niet voor plekken met een grote doorstroom van bezoekers (bijvoorbeeld musea, winkels, en bibliotheken): daar geldt geen maximum.

In het openbaar vervoer zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar en vervalt de regel dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Wel blijft de mondkapjesplicht van kracht.

Zangkoren mogen weer oefenen en optreden, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Sauna's, zwembaden en massagetafels mogen weer open, ook met reservering. Discotheken en nachtclubs blijven ook na 1 september voor onbepaalde tijd gesloten.

Uitzonderingen voor binnenruimtes:

  • In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar, maar het advies is om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
  • In de auto mogen meerdere mensen (ook uit verschillende huishoudens) samen reizen. Het advies is om een mondkapje te dragen, maar verplicht is dat niet.
  • Mensen met een contactberoep (kappers, sekswerkers, masseurs, rijinstructeurs) hoeven zich bij klanten niet aan de anderhalvemeterregel te houden.

Regels voor buiten:

Buiten mogen maximaal 250 personen bij elkaar zijn. Dat is exclusief personeel. Wel moet - zoals vrijwel overal - 1,5 meter afstand van anderen worden gehouden.

Op terrassen moeten klanten een vaste zitplaats hebben. Er geldt geen maximum als iedereen heeft gereserveerd en vragen over de eigen gezondheid heeft beantwoord. Ook moeten bij een bezoek aan een horecagelegenheid de naam en contactgegevens ingevuld worden.

In dierentuinen, pretparken en op bijvoorbeeld kermissen geldt geen maximumaantal bezoekers. Iedereen moet wel onderling 1,5 meter afstand houden.

Scholen, kinderen en jongeren

Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Ook op scholen of de kinderopvang hoeft dat dus niet.

Basisscholen waren al open en middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer volledig open. Onderling hoeven leerlingen geen 1,5 meter afstand te houden. Volgens het OMT moet dit wel wanneer er daadwerkelijk sprake is van een tweede golf. Wel moeten ze afstand tot de docent houden.

Mbo's, hogescholen en universiteiten mogen na de zomervakantie ook verder geopend worden, om studenten op locatie onderwijs te kunnen geven. Iedereen moet onderling 1,5 meter afstand houden.

Studentenverenigingen moeten hun introductieactiviteiten online organiseren, dus er mogen geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als die activiteiten direct zijn verbonden aan de studie of aan sport, mogen er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen worden georganiseerd, waarbij geen alcohol mag worden geschonken en er een eindtijd van 22.00 uur is.

Sport

Alle sporten, zowel binnen- als buitensporten, mogen worden beoefend. Dat geldt ook voor contactsporten. Wedstrijden mogen ook weer worden gespeeld en de sportscholen en sportkantines zijn weer open.

Na een training of wedstrijd moeten sporters zich weer aan de anderhalvemeterregel houden. Bij wedstrijden mag publiek langs de lijn zitten of staan. Er geldt een maximum van 250 toeschouwers.

Ook in stadions mag weer publiek bij wedstrijden aanwezig zijn. Wel moeten toeschouwers altijd onderling 1,5 meter afstand houden. Schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.

Reizigers uit oranje landen

Reizigers die uit risicogebieden (landen met een oranje reisadvies) komen, moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. Dat moesten ze al, maar nu krijgen ze een telefoontje van de GGD dat hen eraan herinnert. Kinderen van twaalf jaar en jonger mogen wel de deur uit voor school, sport of opvang.

Verder wordt reizigers dringend gevraagd zich te laten testen, ook als ze (nog) geen klachten hebben. Daarvoor zal op Schiphol en later ook op andere luchthavens een teststraat worden ingericht.

Ook bij een negatieve test moeten reizigers nog steeds veertien dagen in quarantaine, omdat ze misschien pas na de test besmettelijk worden.