Nu het coronavirus opnieuw oplaait in Nederland, zijn ook de coronamaatregelen weer aangescherpt. Bovendien is er nu een mondkapjesadvies bijgekomen. Hieronder alle richtlijnen op een rij.

Basisregels voor iedereen:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
 • Ben je ouder dan achttien jaar? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Regels voor binnen:

Het kabinet roept Nederlanders dringend op thuis geen feestjes, buurtborrels en familiebijeenkomsten meer te organiseren en niet meer dan drie gasten te ontvangen.

De horeca moet landelijk om 22.00 uur de deuren sluiten. Om 21.00 mag niemand meer naar binnen en gaat het licht aan. Afhaalrestaurants mogen wel tot 2.00 uur maaltijden bezorgen, maar mogen na 22.00 uur geen alcohol verkopen

Als personen vooraf ergens reserveren, een gezondheidscheck ondergaan, vaste zitplaatsen hebben en onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, dan geldt er een maximale groepsgrootte van veertig personen voor buiten en dertig personen voor binnen. Een uitzondering wordt gemaakt voor uitvaarten, demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven.

Op plekken waarvoor je niet hoeft te reserveren en waar je vooraf geen vragen over je gezondheid krijgt, geldt een maximum van honderd personen. Er geldt geen maximum voor plekken met een grote doorstroom van bezoekers, zoals musea, winkels en bibliotheken.

In het openbaar vervoer zijn alle zitplaatsen beschikbaar. Het ov is ook beschikbaar voor niet-noodzakelijke reizen. Wel is de mondkapjesplicht nog van kracht.

Zangkoren mogen weer oefenen en optreden, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Een bezoek aan een sauna, zwembad of massagesalon is toegestaan, maar een reservering is verplicht. Discotheken en nachtclubs blijven voor onbepaalde tijd gesloten.

Uitzonderingen voor binnenruimtes:

 • In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar, maar het advies is om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
 • In de auto mogen meerdere mensen (ook uit verschillende huishoudens) samen reizen. Het advies is om een mondkapje te dragen, maar verplicht is dat niet.
 • Mensen met een contactberoep (kappers, sekswerkers, masseurs, rijinstructeurs) hoeven geen 1,5 meter afstand van klanten te houden.

Regels voor buiten:

Buiten mogen maximaal veertig personen bij elkaar zijn. Dat is exclusief personeel. Wel moet iedereen - zoals vrijwel overal - onderling 1,5 meter afstand houden.

Op terrassen moeten klanten een vaste zitplaats hebben Ook moeten bezoekers van een horecagelegenheid hun naam en contactgegevens invullen.

In dierentuinen, in pretparken en op kermissen geldt geen maximum voor het aantal bezoekers. Bezoekers moeten wel onderling 1,5 meter afstand houden.

De mondkapjesrichtlijnen:

In het Nederlandse openbaar vervoer (en soortgelijk vervoer als taxi's en busjes) zijn mondkapjes verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook op de meeste plekken op Schiphol is een mondmasker verplicht. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro.

Daarnaast geldt er overal in Nederland in alle zogeheten publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapjesadvies. Daarbij gaat het om:

 • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations;
 • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
 • bij de uitvoering van contactberoepen, zoals een kapper of fysiotherapeut. Het advies geldt daar zowel voor de dienstverlener als de klant;
 • en op middelbare scholen.

Bij binnenruimtes waar je staand of lopend verblijft (bijvoorbeeld in een museum of indoorpretpark) wordt aangeraden het mondmasker continu te dragen. Voor locaties waar je een vaste plek hebt, zoals een bioscoop of restaurant, kun je het mondkapje afzetten als je eenmaal zit, mits de 1,5 meter afstand tot anderen haalbaar is. Doe het masker wel weer op als je opstaat om bijvoorbeeld naar de kassa of wc te lopen.

In plekken die deels overdekt zijn en deels in de buitenlucht, zoals een dierentuin of winkelstraat, luidt het advies: zet je mondkapje op en laat die zoveel mogelijk op. Want door het steeds op en af te zetten (bijvoorbeeld als je een winkel verlaat en even later de volgende winkel binnengaat), vergroot je het risico op besmetting.

Tot slot: stap je in de auto (of een ander privévervoersmiddel) met iemand die niet tot jouw huishouden behoort, dan geldt het mondkapjesadvies ook.

Wat voor mondkapje heb ik dan nodig?

In alle gevallen geldt: draag een niet-medisch mondkapje dat over je neus en mond valt. Medische mondmaskers zijn namelijk bedoeld voor de zorg, waar geen tekorten mogen ontstaan.

Je kunt steeds een nieuw wegwerpmondmasker dragen dat je na elk gebruik weggooit, of een stoffen kapje dat je na gebruik wast op 60 graden. Zo'n stoffen masker mag je ook zelf maken. Een sjaal telt echter niet als mondkapje.

Scholen, kinderen en jongeren

Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Ook op scholen of de kinderopvang hoeft dat dus niet.

Basisscholen waren al open en middelbare scholen zijn na de zomervakantie weer volledig geopend. Onderling hoeven leerlingen geen 1,5 meter afstand te houden. Volgens het OMT moet dit wel wanneer sprake is van een tweede golf. Ook moeten ze al afstand tot de docenten houden.

Mbo's, hogescholen en universiteiten mochten sinds de zomervakantie verder geopend worden om studenten op locatie onderwijs te geven. Iedereen moet onderling 1,5 meter afstand houden.

Studentenverenigingen moesten hun introductieactiviteiten online organiseren en dus er mochten er geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als die activiteiten direct met de studie of sport verbonden waren, mochten er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen worden georganiseerd. Er mocht geen alcohol geschonken worden en er gold een eindtijd van 22.00 uur.

Sport

Alle sporten, zowel binnen- als buitensporten, mogen worden beoefend. Dat geldt ook voor contactsporten. Wedstrijden mogen weer worden gespeeld en ook de sportscholen zijn geopend.

Bij sportwedstrijden, zowel amateursport als topsport, mag de komende drie weken geen publiek op de tribune zitten. Sportkantines zijn gesloten.

Reizigers uit oranje landen

Reizigers die uit risicogebieden (landen met een oranje of rood reisadvies) komen, moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. Dat moesten ze al, maar nu belt de GGD reizigers om ze eraan te herinneren. Kinderen van twaalf jaar en jonger mogen wel de deur uit voor school, sport of opvang.

Verder wordt reizigers dringend gevraagd om zich te laten testen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben.

Ook bij een negatieve test moeten reizigers nog steeds veertien dagen in quarantaine, omdat ze misschien pas na de test symptomen ontwikkelen en besmettelijk worden.