Militairen zijn maandag in Zoetermeer begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt veertig exemplaren beschikbaar.

De levensreddende middelen worden naar zeven verschillende ziekenhuizen in het land gebracht. Die gebruiken de apparaten om ernstig zieke coronapatiënten te beademen op hun intensivecareafdelingen.

Defensieminister Ank Bijleveld stelt de apparatuur beschikbaar op verzoek van haar collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bijleveld liet eerder al weten dat Nederland een beroep kan doen op de militaire organisatie om te helpen in de strijd tegen corona. "Uiteraard doen we wat mogelijk is om de Nederlandse bevolking waar mogelijk bij te staan", aldus de bewindsvrouw.

Defensie ondersteunt ook met transport van patiënten

Sinds zaterdag ondersteunt Defensie bij onder meer het herverdelen van patiënten van Brabantse naar andere ziekenhuizen in het land. Militairen nemen de planning voor hun rekening. Door overbelasting kan Brabant niet zelf op zoek naar plekken om patiënten onder te brengen.

Ook de Koninklijke Marechaussee droeg dit weekend een steentje bij. Vrijdag startten marechaussees met het handhaven van het inreisverbod. Een dag later hielpen ze bij het transport van drieduizend mondkapjes. Die brachten zij van Schiphol naar diverse ziekenhuizen in het land.

Defensie houdt er rekening mee dat naarmate de crisis vordert, civiele autoriteiten in Nederland en het Caribisch gebied vaker om bijstand vragen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.