Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen tot 213. Sinds zondag zijn er 34 dodelijke slachtoffers bij gekomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagmiddag in de dagelijkse update.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Zondag kwamen er nog 43 dodelijke slachtoffers bij. Vrijdag en zaterdag overleden op beide dagen dertig mensen. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen die in Nederland aan COVID-19 zijn overleden, is nu 82 jaar.

Het aantal bevestigde besmettingen is gestegen tot 4.749. Zondag lag dat aantal nog op 4.202.

Dit is niet het werkelijke aantal besmettingen. Dat aantal ligt veel hoger, doordat lang niet iedereen meer wordt getest vanwege de schaarse testcapaciteit. Vooral patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen en zorgverleners worden getest.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant (1.558). De provincies Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600) tellen na Noord-Brabant de meeste besmettingen.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.