Ahmed Aboutaleb zou niet vreemd opkijken als in Nederland ook een contactverbod wordt opgelegd, zoals in Duitsland het geval is. Dat zei de burgemeester van Rotterdam zondagavond in Nieuwsuur.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Niet iedereen hield zich zondag aan de adviezen van de overheid om op straat minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden. "Het beeld dat ik terugkreeg van politie, veiligheidsregio en stadstoezicht is dat mensen redelijk thuisblijven, maar niet zoals ik had gewild. Ik vind het zorgwekkend", aldus de burgemeester.

In Duitsland geldt sinds kort een samenscholingsverbod waardoor niet meer dan twee personen buiten bij elkaar mogen zijn. "Het zou een afschuwelijke maatregel zijn", zei Aboutaleb. "Maar als dit soort oproepen en maatregelen niet helpt, zou dit in beeld kunnen komen."

Adviezen in de wind geslagen: drukte op boulevard Scheveningen
62
Adviezen in de wind geslagen: drukte op boulevard Scheveningen

'Onzorgvuldig en ongedisciplineerd gedrag'

Als 30 procent de aanwijzingen niet volgt, kan dat voor waanzinnig veel ellende zorgen, gaf de burgemeester aan. "Er is een vorm van nonchalance - het zal mij niet overkomen - bij vooral jonge mensen die in groepsverband aan het sporten zijn. Het is onzorgvuldig en ongedisciplineerd gedrag."

Burgemeesters hebben geen wettelijke basis om speeltuinen en stranden af te sluiten, aldus Aboutaleb. "We hebben niet gezegd 'verboden om de stranden te betreden', maar 'dringend advies om huiswaarts te gaan'. Dan verzinnen we ook nog het trucje om parkeerplaatsen af te sluiten om te ontmoedigen naar het strand te gaan."

Eerder op zondag zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in Buitenhof bereid te zijn verregaande maatregelen te nemen als dat noodzakelijk is. "Maar we hebben liever dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen, dan hoef je mensen niet op te sluiten in hun huizen", aldus Halsema.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakte zich zondagavond in het tv-programma EenVandaag ook boos over de drukte op straat. "Het is beschamend om te zien dat zorgmedewerkers zich uit de naad werken en dat even verderop mensen met veertig door een bos lopen. Als mensen vinden dat ze de regels kunnen laten voor wat te zijn, dan ga je naar de volgende stap toe."

Maandag overleggen de burgemeesters van de grote steden met het kabinet.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.