Luchtvaartmaatschappij Emirates laat in een persbericht weten dat de meeste vluchten in maart geschrapt worden vanwege het coronavirus. Ook krijgt het personeel de helft minder loon. Eerder cancelde de maatschappij al bijna 70 procent van de 159 internationale bestemmingen. Wereldwijd verkeren diverse luchtvaartmaatschappijen in zwaar weer.

Emirates zegt door te gaan met cargovluchten maar de meeste passagiersvluchten te schrappen met ingang van 25 maart.

Om bij te kunnen dragen aan de repatriëring van reizigers, zal de maatschappij zo ver mogelijk blijven vliegen op Canada, de Filipijnen, Hongkong, Japan, Singapore, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland.

De keuze om de lonen van het personeel te verlagen is volgens Emirates een manier om niemand te hoeven ontslaan.

Meerdere vliegmaatschappijen schrappen vluchten

Ook andere vliegmaatschappijen houden hun toestellen aan de grond. De bestuursvoorzitter van Turkish Airlines heeft zondag laten weten dat 85 procent van de passagiersvliegtuigen op dit moment niet wordt gebruikt. Turkije heeft immers vluchten uit meer dan zestig landen verboden, meldt Reuters.

Bovendien zijn passagiers ouder dan 65 niet welkom aan boord, nadat Ankara zaterdag een avondklok had opgelegd aan senioren.

Transavia heeft vorige week aangekondigd dat alle geplande vluchten tussen maandag 23 maart en zondag 5 april komen te vervallen. Het bedrijf zegt wel door te gaan met het repatriëren van Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland.

KLM rekent op kabinet

Woensdag bereikte KLM samen met vakbonden een akkoord over de noodmaatregelen die de luchtvaartmaatschappij zal treffen. Door de coronacrisis is 80 tot 90 procent van de vluchten geschrapt, waardoor het gros van het personeel niet aan het werk kan.

KLM zal rekenen op de steunmaatregelen van het kabinet en de maximale werktijdverkorting voor het personeel aanvragen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Transparantie: Eerder werd in dit artikel gemeld dat alle vluchten worden geschrapt, maar dit is bijgesteld naar 'de meeste passagiersvluchten.'

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.