Sportkoepel NOC*NSF heeft in een brief aan het internationaal olympisch comité (IOC) aangedrongen om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over het wel of niet doorgaan van de Olympische Spelen. Later op zondagavond meldde het IOC na spoedoverleg binnen vier weken een besluit te nemen.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De Spelen in Tokio staan op het programma van 24 juli tot en met 9 augustus, maar door de coronapandemie lijkt uitstel een steeds serieuzere optie. Het NOC*NSF vroeg zondagmiddag in een brief om duidelijkheid.

"Om een deel van die onzekerheid weg te kunnen nemen, is in de brief aan het IOC gevraagd om snel met een planning te komen voor de besluitvorming", zegt NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen tegen de NOS. "Zorg voor duidelijkheid."

"We horen veel bezorgdheid onder de sporters. Zij vinden maar één ding echt belangrijk en dat is de gezondheid van de hele bevolking. Hun persoonlijk leed is daaraan ondergeschikt."

'Spelen alleen door als virus onder controle is'

NOC*NSF vindt het nog te vroeg om het IOC op te roepen om het hele evenement uit te stellen. "Het is goed dat bonden hun zorgen uiten. Dat horen wij, dat herkennen en erkennen wij."

De sportkoepel vindt dat de Spelen alleen door kunnen gaan als de verspreiding van het coronavirus wereldwijd "stevig onder controle is".

De gezondheid van de atleten mag volgens de sportkoepel niet in het geding komen. "Wij blijven de adviezen van de WHO en in Nederland van het RIVM nauwlettend volgen, want gezondheid en veiligheid voor sporters, coaches en het publiek staan voorop."

Chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer sluiten zich in een gezamenlijke verklaring aan bij de brief van NOC*NSF. "Wij zijn van mening dat de Spelen alleen door kunnen gaan als het virus wereldwijd onder controle is en de Spelen fair zijn."

Wielerbond KNWU was zaterdag de eerste Nederlandse sportbond die openlijk opriep tot uitstel van de Spelen. Meerdere Nederlandse olympiërs hebben ook gezegd dat het evenement niet deze zomer kan doorgaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.