De gezondheidsorganisatie WHO heeft zondag gewaarschuwd dat lockdowns alleen het coronavirus niet verslaan. "Het gevaar van lockdowns treedt op als alle maatregelen worden opgeheven. Dan kan het virus opnieuw opduiken", aldus expert noodsituaties Mike Ryan. Volgens Ryan moeten lockdowns daarom met andere maatregelen gepaard gaan om echt effectief te zijn.

Ryan noemde Aziatische maatregelen, waarbij lockdowns gepaard gingen met het grondig testen van potentiële patiënten, als goed voorbeeld voor Europese landen. Volgens de WHO-expert moet er meer aandacht gevestigd worden op het vinden van de personen die besmet zijn met het virus, en het in kaart brengen van hun laatste sociale contacten.

In gesprek met BBC News gaat Ryan ook in op de vooruitzichten op een vaccin. "Dat gaat nog zeker een jaar duren, hoewel er de laatste periode goede stappen zijn gezet."

De adviezen van de WHO bleken eerder leidend voor de bestrijding van het coronavirus binnen Nederland. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), herhaalde eerdere uitspraken van de WHO, namelijk dat "bij het opengaan van een land het virus meteen weer infectiehaarden zal oproepen".

Binnen Europa hebben meerdere landen de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen dichtgegooid. Onder meer Italië, Spanje, Frankrijk en sinds woensdag ook België besloten over te gaan op nationale isolatie.

Wereldwijd zijn er meer dan 300.000 besmettingen vastgesteld, aldus de Johns Hopkins University. Meer dan 13.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, tegenover ruim 92.000 personen die gezond zijn verklaard.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.