De overheid heeft zondagmorgen een NL-Alert verstuurd om coronamaatregelen onder de aandacht te brengen bij Nederlanders. "Het is belangrijk dat iedereen doordrongen raakt van de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven bij ziekte of verkoudheid", aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op Twitter.

Via een NL-Alert kunnen Nederlanders gewezen worden op noodgevallen, zoals een ramp of crisis. In december werd het systeem nog getest: bijna 13 miljoen Nederlanders ontvingen toen het waarschuwingsbericht.

Onder meer NU.nl berichtte zaterdagavond dat het dit weekend op veel plekken in Nederland erg druk was geweest, ondanks alle getroffen coronamaatregelen door de overheid.

De NS, die een aangepaste dienstregeling volgt en veel minder treinen inzet, zag op sommige plekken de treinen vollopen. Het bedrijf herhaalde dat de treinen die nog wél rijden worden ingezet om bijvoorbeeld zorgmedewerkers naar hun werk te brengen. "De trein is even geen uitje", tweette het ov-bedrijf.

Stranden bij Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk werden drukbezocht vanwege het mooie weer. Gemeenten verzochten iedereen dringend om weg te blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Het is onmogelijk om de noodzakelijke 1,5 meter afstand te bewaren. Respecteer de richtlijnen."

Burgemeesters van populaire badplaatsen herhaalden zondag die uitspraken. Enkelen waren verbaasd en noemen het van "cruciaal belang" dat voorgeschreven maatregelen worden opgevolgd.

Oproep Natuurmonumenten: 'Ga niet de natuur in!'

Vereniging Natuurmonumenten roept dagjesmensen op Twitter op om thuis te blijven. Natuurgebieden zouden overspoeld worden met duizenden bezoekers. "Dit is niet meer verantwoord! Ga naar huis of blijf thuis, ga niet de natuur in vandaag!"

Zaterdag was het onder meer erg druk geweest bij het Amsterdamse Bos. Door de drukte bij het Japanse bloesempark ontstonden lange rijen waarbij belangstellenden dicht op elkaar stonden.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zei eerder dat iedereen gewoon naar buiten kan, "mits we ons gezond verstand gebruiken. Wees voorzichtig met afspraken en potentieel contact".