Door de coronamaatregelen is het op veel plekken in Nederland rustiger dan normaal, maar toch werd het zaterdag soms druk. Dat gebeurde onder meer op stranden, bij afvalstations en in treinen.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het was druk op onder meer de stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk. "Ondanks eerdere waarschuwingen, borden en oproepen liepen de stranden vol met recreanten", aldus de gemeenten, die iedereen dringend verzoeken weg te blijven.

De burgemeesters benadrukken dat het voor de strandgangers door de drukte onmogelijk is om de broodnodige 1,5 meter afstand van anderen te houden. Ze roepen iedereen op "het gezonde verstand te gebruiken en de richtlijnen te respecteren".

Door de coronamaatregelen en het mooie weer was het zaterdag ook druk in het Amsterdamse Bos. Op sociale media zijn foto's te zien waarop mensen in een lange rij staan bij het Japanse bloesempark. Het Amsterdamse Bos adviseert bezoekers op hun Facebook-pagina met klem het Bloesempark te mijden en op andere plekken in het Bos te wandelen. "Het Bos is bijna 20 keer zo groot als het Vondelpark, er is ruimte genoeg om te genieten van de natuur."

'De trein is even geen uitje'

De NS meldt dat het zaterdag "her en der" druk was in de treinen, terwijl dat in de afgelopen dagen niet het geval was. De vervoerder maakt sinds zaterdag gebruik van een aangepaste dienstregeling, eentje die ruim is afgestemd op het aantal reizigers de afgelopen dagen.

NS-directeur Rogier van Boxtel benadrukt dat de treinen blijven rijden om bijvoorbeeld zorgmedewerkers naar hun werk te brengen. "Als we een totale lockdown willen vermijden, moeten we verantwoordelijkheid nemen", zegt hij.

De NS roept daarom reizigers op alleen de trein te pakken als het echt moet, en om afstand te houden. Een tweet van het ov-bedrijf wordt afgesloten met "de trein is even geen uitje".

Ook veel mensen op andere plaatsen

In meerdere gemeenten was het zaterdag druk bij de afvalstations. Den Haag riep inwoners zelfs op alleen langs te komen als het echt nodig is. Onder meer Rotterdam, Nijmegen en Arnhem deden die oproep eerder deze week.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert de bevolking onder meer bij ziekteverschijnselen thuis te blijven en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Vanwege het coronavirus zijn bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden en zijn de meeste horecazaken dicht.

Dit betekent echter niet dat mensen verplicht thuis moeten blijven. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, benadrukte donderdag in een interview met NU.nl dat "we gewoon ons gezond verstand moeten gebruiken".

"Als het mooi weer is, is het prima om in je eigen tuintje of op je balkon te gaan zitten", zei Van Dissel. "Maar ik zou gewoon even voorzichtig zijn met allerlei afspraken en potentieel contact." Ook benadrukte hij het belang van voldoende afstand houden van anderen.

Of Nederlanders zich aan de regels houden, zal bepalend zijn voor hoe lang die nog duren, en of ze mogelijk verder aangescherpt moeten worden, aldus Van Dissel.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.