In Nederland zien de straten, pleinen en toeristische attracties er verlaten uit door de oproep om vooral binnen te blijven om de uitbraak van het coronavirus te temperen. Maar we zijn niet de enige, overal zien wereldsteden er uitgestorven uit.

Piccadilly Circus in Londen. Dit plein geldt doorgaans als een grote trekpleister in de Britse hoofdstad. (Foto: Pro Shots)

Ook is het zeer rustig op de Ramblas in Barcelona. Deze straat staat bekend om de straatartiesten, met name zogeheten levende standbeelden. (Foto: Pro Shots)

Het Paleisplein in Lissabon ligt er verlaten bij. (Foto: Pro Shots)

Italië is zeer hard getroffen door het coronavirus en daarom geldt er in het land een lockdown. Bij het Colosseum in `Rome, een van de zeven nieuwe wereldwonderen, zijn daardoor nauwelijks mensen. (Foto: Pro Shots)

De spits verloopt zeer rustig op Grand Central Terminal, het hoofdtreinstation in New York. (Foto: Pro Shots)

Agenten controleren in de omgeving van het Panthéon in Parijs of mensen zich aan de lockdown van de regering houden. (Foto: Pro Shots)

Ook bij de Eiffeltoren, een van de grootste toeristenattracties van Frankrijk, is het erg rustig. (Foto: Pro Shots)

Normaal is Los Angeles een autostad bij uitstek, maar op gezag van de gouverneur van de Amerikaanse staat moet iedereen binnenblijven. (Foto: Pro Shots)

De Brandenburger Tor in Berlijn is normaal een toeristische trekpleister, maar ten tijde van de coronavirusuitbraak even niet. (Foto: Pro Shots)

De Grote Markt in Brussel ligt er pittoresk bij, maar niemand die ervan kan genieten door de strenge coronaregels in België. (Foto: Pro Shots)

Luchtbeelden tonen uitgestorven Europese steden
75
Luchtbeelden tonen uitgestorven Europese steden

Een videocompilatie van uitgestorven Europese steden, waaronder Amsterdam en Parijs. (Beeld: Reuters/The Flying Dutchmen)

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.