
Waarom Duitsland veel besmettingen, maar een laag sterftecijfer heeft
Meld je aan
Maandagmorgen waren er in Duitsland bijna 25.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. Dat zijn er een paar duizend minder dan bijvoorbeeld in Spanje (ruim 28.000 geïnfecteerden). In Spanje is het aantal dodelijke slachtoffers de 1.700 al gepasseerd, terwijl dat er in Duitsland maandagmorgen nog 94 waren.
In Duitsland wordt veel intensiever getest dan in andere landen. Volgens het Robert Koch-Institut (het 'Duitse RIVM') worden wekelijks 160.000 mensen getest. Dat zijn meer mensen dan andere landen in totaal hebben getest.
Hierdoor worden mensen met milde symptomen er eerder tussenuit gepikt en zijn er minder besmette personen die niet weten dat ze het virus hebben.
Het Robert Koch-Institut waarschuwt wel dat Duitsland waarschijnlijk nog aan het begin van de uitbraak staat. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van besmette patiënten lager dan in omringende landen, waardoor de kans op overleven veel groter is.
Cijfers coronavirus (maandag 08.30 uur)
- Italië: 59.138 gevallen - 5.476 doden
- Spanje: 28.768 gevallen - 1.772 doden
- Duitsland: 24.873 gevallen - 94 doden
- Frankrijk: 16.018 gevallen - 674 doden
- Nederland: 4.204 gevallen - 179 doden
- Bron: Johns Hopkins University
Duitsers hebben hun zaakjes goed op orde
Volgens Duitslandkenner Hanco Jürgens van de Universiteit van Amsterdam wordt in Duitsland goed naar experts geluisterd. "Lothar Wieler is de president van het Robert Koch-Institut, die man is voortdurend op televisie", zegt Jürgens tegen NU.nl. "Maar ook andere virologen en economen komen voorbij en zij doen allemaal hun zegje."
De Duitsers hebben hun voorzieningen goed op orde, stelt Jürgens. "Er zijn ruim voldoende intensivecarebedden. Ook andere zaken als zuurstofmaskers zijn ruim voldoende aanwezig."
De Duitse deelstaten mogen zelf tot in zekere mate hun maatregelen bepalen. "In Beieren is bijvoorbeeld al een uitgaansverbod", zegt de Duitslandkenner. "Maar dat is niet overal zo. In Hessen denken ze daar nog over na. Ook in Noordrijn-Westfalen kijken ze hoe het nu verder moet. Die regio is zwaar getroffen."
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
- Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties