De Dutch Basketball League (DBL) heeft vrijdag als eerste Nederlandse sportcompetitie op het hoogste niveau besloten om het seizoen per direct af te sluiten vanwege het coronavirus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De DBL legde de competitie aanvankelijk stil tot eind maart. Later werd dat verschoven naar 6 april, maar inmiddels is het afmaken van het seizoen financieel, sportief en organisatorisch onmogelijk geworden.

"Van een eventuele herstart ligt de focus nu uitsluitend op het managen van deze (sportieve) crisis op korte termijn", meldt de basketbalorganisatie in een verklaring.

"Dit geldt voor de clubs en de DBL zelf. Om duidelijkheid te scheppen naar spelers, fans, sponsors, media en andere stakeholders én om te kunnen focussen op de kortetermijnuitdagingen."

Het besluit van de DBL betekent onder meer dat er geen kampioen wordt aangewezen, dat de bekerfinale volgend seizoen wordt gespeeld en dat de Europese tickets worden verdeeld aan de hand van de huidige stand.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.