Koning Willem-Alexander zal vrijdagavond om 19.00 uur een toespraak houden vanwege de uitbraak van het coronavirus. De toespraak wordt live uitgezonden op tv.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het is zeer uitzonderlijk dat de koning, afgezien van de traditionele toespraken, op deze manier het land toespreekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij grote rampen, zoals na de MH17-ramp.

De koning en zijn gezin mijden sociaal contact, omdat ze in Lech op wintersport zijn geweest. In dit Oostenrijkse wintersportgebied zijn mensen besmet geraakt met het COVID-19-virus. Bij de leden van het koningshuis zijn geen symptomen vastgesteld, het gaat dan ook om een voorzorgsmaatregel.

Maandag sprak premier Mark Rutte het land ook al live toe. De toespraak van de koning is live te volgen bij NU.nl en wordt ook uitgezonden door de NOS, RTL, SBS/Talpa en regionale omroepen.

De belangrijkste momenten uit de toespraak van Rutte
194
De belangrijkste momenten uit de toespraak van Rutte

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.