Luuk de Jong vindt het heftig om te zien hoe groot de impact van het coronavirus is op het dagelijks leven in Spanje. Voor de 29-jarige spits van Sevilla voelt het alsof hij midden in een film zit.

"Dat scholen, stadions, restaurants, cafés en zelfs grenzen worden gesloten, kun je je haast niet voorstellen. Het zijn wel heel logische beslissingen, want de verspreiding moet snel stoppen", zegt De Jong vrijdag in gesprek met Voetbal International.

Wereldwijd is Spanje een van de hardst getroffen landen. Op dit moment hebben in het Zuid-Europese land ruim zestienduizend mensen het coronavirus onder de leden en zijn inmiddels ruim achthonderd mensen aan COVID-19 overleden.

De Spaanse regering kondigde vorige week al de noodtoestand af en het land zit inmiddels in lockdown, waardoor je niet zomaar meer de straat op mag. "Bang ben ik niet, maar ik schrik wel van de enorme impact die het heeft", aldus De Jong, die PSV afgelopen zomer verruilde voor Sevilla.

"Grote plaatsen die veranderen in spooksteden, supermarkten die worden leeggekocht, het hele sociale leven ligt plat. Dat gebeurt normaal in films, maar nu zitten we er zelf middenin. Bij de uitbraak in China dacht je eerst nog dat het wel zou overwaaien. Dit had een paar maanden geleden niemand verwacht."

Door de uitbraak van het COVID-19-virus ligt de Spaanse competitie logischerwijs voorlopig stil en is het onbekend of het seizoen afgemaakt kan worden. Sevilla bezet op dit moment de derde plek in La Liga met een achterstand van negen punten op nummer twee Real Madrid.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.