RIVM: 'Amper grotere besmettingskans door coronavirus op oppervlaktes'
Uit het onderzoek blijkt dat het COVID-19-virus veel langer kan overleven in de lucht en op oppervlaktes dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens een woordvoerder van het RIVM betekent dit echter niet dat het virus zich hierdoor makkelijker verspreidt. "Het coronavirus verspreidt zich nog steeds voornamelijk via mensen", zegt hij.
Het RIVM benadrukt daarnaast nogmaals dat het belangrijk is om voor een goede hygiëne te zorgen. Als het virus zich toch via oppervlaktes verspreidt, zal dat volgens de woordvoerder komen doordat iemand bijvoorbeeld een besmette oppervlakte aanraakt en vervolgens zonder handen te wassen zijn of haar gezicht aanraakt.
De onderzoekers bekeken hoe het virus door een besmet persoon kan worden overgedragen op oppervlaktes in woningen of ziekenhuizen, bijvoorbeeld door te hoesten of door objecten aan te raken.
Vervolgens bekeken ze hoelang het virus besmettelijk bleef op deze oppervlaktes. Hieruit blijkt dat het virus zeker drie uur buiten het lichaam kan overleven. Op plastic en staal was het virus zelfs na drie dagen nog te detecteren. Op karton overleefde het virus maximaal 24 uur en op koper duurde het ongeveer vier uur voordat het virus niet meer besmettelijk was. Ook de levensduur op verschillende andere oppervlaktes werd onderzocht.
Meld je aan
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties