Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag zeker 150 mondkapjes en 35 flessen met desinfecterende gel gestolen. De inbraak vond plaats in een kantoor van thuiszorginstantie Icare in Putten.

De diefstal komt heel hard binnen bij Icare, omdat de thuiszorgorganisaties nu te weinig mondkapjes en gel heeft. "We zijn dringend op zoek naar nieuwe mondkapjes, want onze zorgverleners hebben bescherming nodig", stelt woordvoerder Audrey van den Berg in De Stentor.

De inbreker of inbrekers forceerden zichzelf toegang tot het pand door een raam open te breken. Binnen zijn alle kasten overhoop gehaald.

"We zijn aangesloten bij de GGD, dus we hebben gelukkig nog mondkapjes kunnen krijgen voor onze zorgverleners", stelt Van den Berg. "Maar ik snap niet wat iemand bezielt die mondkapjes steelt, deze daad is onbegrijpelijk."

Ook bij andere centra in de regio werd gezocht naar kapjes

Het is op dit moment echter heel lastig om extra mondkapjes en antibacteriële zeep te bemachtigen. De organisatie doet een dringende oproep aan mensen die mondkapjes of gel over hebben, om deze vrijdagmiddag naar Putten te komen brengen.

Volgens Omroep Gelderland waren de dieven in de regio heel bewust op zoek naar kapjes en zeep. Ook bij psychologenpraktijk PPP in Putten werd ingebroken. Maar hier lagen geen mondkapjes op voorraad.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.