IGC International is al 25 jaar actief in Hongkong en China, waar het bedrijf onder meer merchandise en consumentenproducten maakt. Sinds de uitbraak van het COVID-19-virus in die regio heeft het bedrijf al meer dan twintig miljoen mondkapjes geproduceerd.

Toen directeur Hans Poulis twee weken geleden van kennissen uit de medische wereld hoorde dat er in Nederland een groot tekort aan mondkapjes dreigde te ontstaan, besloot hij zich te richten op productie voor Nederland.

Inmiddels is het bedrijf bezig met de eerste lading van in totaal 50.000 mondkapjes die in de loop van volgende week bij een Noord-Brabants ziekenhuis wordt afgeleverd. Inmiddels heeft een tweede ziekenhuis in die provincie een lading mondkapjes besteld.

Volgens Poulis zijn de mondkapjes gecertificeerd en voldoen ze aan de Europese regelgeving en veiligheidsvoorschriften.

Bedrijf krijgt weinig gehoor bij ministerie

Poulis heeft bij het ministerie van VWS geïnformeerd of hij de mondkapjes op grotere schaal voor Nederland mag produceren, maar kreeg te horen dat zijn verzoek "op de stapel ligt".

Het is de verwachting dat in de komende weken in Nederland vijf tot tien miljoen mondkapjes nodig zullen zijn. Volgens Poulis heeft IGC International de capaciteit om tot eind mei 200 miljoen mondkapjes te maken.

Poulis richt zich ook op andere Europese landen en het Midden-Oosten. Door onder meer Duitsland, Italië en de Verenigde Staten is zijn bedrijf inmiddels gevraagd om tot vijftien miljoen kapjes te leveren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten inderdaad veel verzoeken te krijgen. "Er werkt een team dag en nacht om deze verzoeken af te handelen, maar dat kan even duren. Mensen en bedrijven zullen dus even geduld moeten hebben, maar we komen uiteindelijk altijd met een reactie bij ze terug", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.