De nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd om de coronacrisis te bestrijden, hebben grote consequenties voor de kunst- en cultuursector. Evenementen op en rond Bevrijdingsdag en Koningsdag kunnen geen doorgang vinden.

Aalle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden. Bij overtreding zullen boetes worden uitgedeeld.

De gemeente Maastricht en de provincie Limburg kondigden al op 16 maart aan dat Koningsdag in die regio niet door zal gaan. Maastricht zou dit jaar op 27 april de koninklijke familie ontvangen. De maatregelen zullen voor alle Koningsdag-festiviteiten in het hele land gelden, dus ook voor de vele vrijmarkten die normaal gesproken georganiseerd worden.

Daarnaast gaat ook Bevrijdingspop in Haarlem op 5 mei niet door. Hetzelfde geldt voor het Herdenkingsconcert op 4 mei.

Kaartje Paaspop blijven geldig voor volgend jaar

Ook een aantal festivals zoals Lentekabinet, metalconventie Roadburn, dancefestival DGTL en het Rotterdamse evenement Motel Mozaique kunnen hierdoor niet georganiseerd worden.

Ook het Festival Paaspop, dat van 10 tot en met 12 april zou plaatsvinden in het Brabantse Schijndel, gaat niet door. Verschillende Brabantse media, waaronder het Brabants Dagblad, schreven eerder dat de opbouw van het festivalterrein stillag sinds er strengere maatregelen waren aangekondigd met betrekking tot het COVID-19-virus. Die maatregelen waren tot en met minstens 6 april van kracht en nu dus zelfs tot 1 juni, terwijl Paaspop op 10 april zou beginnen.

Het muziekfestival had namen als Anouk, Krezip en Sean Paul op het affiche staan. Vorig jaar trok Paaspop een recordaantal bezoekers van 90.000, verspreid over drie dagen. Een jaar eerder bezochten 81.000 mensen het festival.

Mensen die in het bezit zijn van een kaartje, kunnen dit toegangsbewijs gebruiken voor de editie van 2021. Maar de organisatie biedt ook aan om het geld terug te geven.

Premièredata voor films en toneelvoorstellingen zullen verder worden opgeschoven, nu ook theaters en bioscopen tot 1 juni gesloten blijven. De maatregel zal dus ook grote gevolgen hebben voor de filmindustrie, die de zomer doorgaans gebruikt voor de lancering van de kaskrakers.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.