Nederlandse bloedbanken gaan landelijk onderzoek doen naar immuniteit tegen het COVID-19-virus, vertelt Merlijn van Hasselt van bloedbankorganisatie Sanquin donderdagochtend in gesprek met NU.nl.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het doel van het onderzoek is om erachter te komen in hoeverre het coronavirus zich al heeft verspreid onder Nederlanders. Onderzoekers gaan vooral kijken naar de aanwezigheid van eventuele immuunstoffen in het bloed, wat erop duidt dat iemand het virus gehad heeft.

Sanquin gaat hiervoor over twee weken ongeveer tienduizend bloeddonoren testen. Volgens Van Hasselt geeft dat een representatief beeld van de Nederlandse bevolking. Elke week zal deze test dan herhaald worden. Na verloop van tijd zal dan een duidelijk beeld naar voren moeten komen.

Volgens Van Hasselt is dit onderzoek "wat het RIVM nodig heeft om te bepalen of het op de goede weg is of dat er wellicht meer maatregelen nodig zijn".

Ruim 340.000 mensen in Nederland staan geregistreerd als bloeddonor. Zij geven gemiddeld anderhalf keer per jaar bloed af.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.