Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg sluiten de deuren voor bezoekers, maakt het kabinet donderdag bekend. De nieuwe maatregel moet de kwetsbare groep ouderen beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"In deze bijzondere situatie moeten we ingrijpende maatregelen nemen", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die net het coronadossier van zijn opgestapte collega Bruno Bruins had overgenomen.

Het bezoekverbod geldt voor alle bezoekers en alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg, zei de Jonge. Voor mensen in de laatste fase van hun leven, wordt een uitzondering gemaakt.

"Alle maatregelen die we nemen, zijn er op gericht om ouderen en andere kwetsbare mensen zo veilig mogelijk te houden", aldus De Jonge.

Nederland telt bijna 2.384 verzorgingstehuizen met in totaal zo'n honderdduizend bewoners.

Nog voor de aankondiging sloten diverse verpleeghuizen al de deuren. Sinds woensdag wordt bijvoorbeeld bezoek in alle 21 verpleeghuizen van Vitalis in de regio Eindhoven niet toegestaan.

Woordvoerders van diverse belangenorganisaties waarschuwden vorige week dat meer eenzaamheid dreigt voor de twee miljoen ouderen in Nederland. Dit omdat geadviseerd wordt bij kleine verkoudheidssymptomen al bezoekjes af te gelasten.

Ouderenorganisaties snappen moeilijke besluit van kabinet

Toch begrijpt ouderenorganisatie ANBO het besluit. "We snappen dit heel moeilijk is voor familieleden en bekenden die nu niet op bezoek kunnen gaan in het verpleeghuis," zegt ANBO-directeur Liane den Haan in een reactie. "Maar deze maatregel is nodig om het risico te beperken dat de meest kwetsbare ouderen en het verplegend personeel in verpleeghuizen worden besmet met het coronavirus."

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB staat achter het besluit. Directeur Manon Vanderkaa: "We begrijpen deze maatregel, maar dit besluit kent alleen maar verliezers. Voor bewoners zal het heel moeilijk zijn om afgesneden te worden van hun naasten, maar voor hun families ook. De onzekerheid hoe lang deze maatregel moet gelden maakt het extra zwaar".

Veel verpleeghuizen hadden vanwege corona al de maatregel om maximaal twee bezoekers per keer toe te staan, maar volgens ANBO kwam er bij een aantal verpleeghuizen toch meer bezoek. Met alle risico's voor de bewoners tot gevolg.

Sinds de uitbraak van het virus in Nederland ontvangt ANBO "vele duizenden" telefoontjes van eenzame senioren die bang zijn voor het coronavirus. De organisatie opende een callcenter, dat nu twaalf uur per dag bemand wordt. Ouderen die daar behoefte aan hebben, kunnen naar het nummer bellen voor vragen over het coronavirus of voor een gesprek.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.