Om de Europese economie te stimuleren, koopt de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar voor 750 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties, zo maakt de bank woensdagavond bekend.

Met dit extra bedrag voor het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) wil de ECB bereiken dat de rente op obligaties lager wordt waardoor het goedkoper wordt om geld te lenen.

De maatregel komt boven op de aankoop van nog eens 120 miljard euro aan obligaties die de ECB vorige week donderdag aankondigde.

"Buitengewone tijden vragen om buitengewone maatregelen", aldus ECB-voorzitter Christine Lagarde woensdagavond na een bijeenkomst. "Onze inzet voor de euro kent geen grenzen. We zijn vastbesloten om het volledige potentieel van onze middelen te benutten."

De ECB mag normaal gesproken tot een bepaalde grens staatsobligaties van een land kan kopen, maar Lagarde zegt dat daar nu van afgeweken kan worden. Dat kan erop duiden dat de Europese Centrale Bank momenteel vooral Italië en Griekenland wil helpen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.