KLM en acht vakbonden hebben een akkoord bereikt over de noodmaatregelen die de luchtvaartmaatschappij gaat treffen vanwege het coronavirus, meldt vakbond CNV woensdagavond. De steunmaatregelen van het kabinet spelen hierbij een belangrijke rol.

Ongeveer 33.000 mensen in Nederland werken voor KLM. Door de uitbraak van het coronavirus is 80 tot 90 procent van de vluchten geschrapt, waardoor een groot deel van het personeel niet aan het werk kan.

Het kabinet kondigde dinsdagavond aan 10 tot 20 miljard euro uit te trekken om bedrijven en zelfstandigen te steunen. De komende drie maanden kunnen bedrijven een werktijdverkorting van 90 procent van het salaris aanvragen.

De luchtvaartmaatschappij zal de maximale werktijdverkorting voor het personeel aanvragen, meldt NRC. KLM zal volgens de krant de resterende 10 procent zelf uitbetalen.

'Alle KLM'ers blijven in dienst'

Het luchtvaartbedrijf maakte vorige week bekend in de kosten te snijden en de contracten van vijftienhonderd tot tweeduizend werknemers niet te verlengen. "Alle KLM'ers blijven in deze crisistijd volledig in dienst en houden hun inkomen", zegt onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen.

Met de vakbonden is ook afgesproken dat de winstdeling in oktober wordt uitbetaald, een half jaar later dan oorspronkelijk gepland. Door de latere uitbetaling houdt de KLM de komende maanden en in de zomer meer geld in kas.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.