Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) verlaat het Kamerdebat van woensdag over de aanpak van de coronacrisis nadat hij tijdens de vergadering voor korte tijd onwel werd. "Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om zo goed mogelijk de coronacrisis te bestrijden", laat hij in een tweet weten.

De minister laat weten last te hebben gehad van "een flauwte door oververmoeidheid. "Inmiddels gaat het weer beter", aldus Bruins.

Het incident gebeurde enkele ogenblikken nadat het kabinet aankondigde alle mondkapjes in Nederland in te vorderen.

Op dit moment kampt de zorg met een dreigend tekort aan mondkapjes. Tot het invorderen van het beschermingsmiddel wilde Bruins overgaan "als dat nodig is". Volgens Klaver is de nood juist nu aan de man. "Onder welke steen leeft deze minister? Er in nú een tekort". De bewindsman liet zich overtuigen en besloot per woensdagavond het invorderingsbesluit te doen ingaan.

Bruins zei dat er momenteel een strijd plaats vindt om medische beschermingsmiddelen. "Dat is echt een gevecht omdat je weet dat er een hele hoop andere kapers op de kust zijn, partijen worden overboden door een ander land of tussenpersoon", aldus Bruins.

Minister Bruins zakt in elkaar tijdens debat, treedt dag later af
43
Minister Bruins zakt in elkaar tijdens debat, treedt dag later af

Eerder op de dag werd bekend dat er 80.000 mondkapjes vanuit China zijn aangekomen in Nederland. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC zei eerder dat een stabiele voorraad van ongeveer een miljoen mondkapjes in Nederland nodig is om aan de vraag te kunnen voldoen.

Volgens hem gebruiken ziekenhuizen momenteel circa dertig mondkapjes per COVID-19-patiënt per dag. Wat dat betreft geven de kapjes uit China "weer even wat lucht", zegt ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).