De ATP en WTA hebben woensdag vanwege het coronavirus gezamenlijk een streep gezet door het gravelseizoen. Het betekent dat op zijn vroegst begin juni weer getennist wordt en dat tot die tijd geen wijzigingen plaatsvinden op de wereldranglijst.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het mannentennis lag al stil tot en met 20 april. De vrouwen zouden op zijn vroegst op 4 mei weer beginnen, maar de hervatting van het seizoen is nu dus verder uitgesteld.

Dinsdag werd al een flinke wijziging doorgevoerd in het gravelseizoen: Roland Garros werd met met vier maanden uitgesteld en verplaatst naar 20 september, een week na de US Open. Het leidde tot kritiek van een flink aantal spelers.

Het besluit om het gehele gravelseizoen over te slaan, betekent dat onder anderen Kiki Bertens nu al weet dat ze zich op het grasseizoen moet gaan richten. Op 8 juni doet ze mee aan de Libéma Open in Rosmalen.

Nederlands beste tennisster - ze is de nummer zeven van de wereld - zou in mei haar titel verdedigen bij het prestigieuze graveltoernooi van Madrid. Vorig jaar won ze daar de finale van Simona Halep nadat ze de eindstrijd een jaar eerder nog verloor.

Zowel de ATP als de WTA benadrukt dat de opschorting van de tenniskalender betekent dat alle spelers hun positie op de ranking behouden. Roger Federer, die zich wegens een knieoperatie sowieso al op het grasseizoen richtte, hoeft zodoende niet te vrezen voor een vrije val.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.