Nog eens vijftien mensen zijn sinds dinsdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totale aantal sterfgevallen komt hiermee op 58. Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen liep met 346 op tot 2.051, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar. Nog altijd worden de meeste besmettingen geconstateerd in Noord-Brabant (759). Daarna volgen Limburg (265) en Zuid-Holland (241). In totaal zijn in Nederland 408 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Van de 2.051 besmette personen zijn 485 mensen werkzaam in de zorg. Zorgmedewerkers worden vaker getest dan mensen met een ander beroep.

Het werkelijke aantal besmettingen met het COVID-19-virus in Nederland is hoger dan het RIVM meldt. Niet iedereen wordt getest op het virus en het instituut maakt alleen de bevestigde besmettingsgevallen bekend. Daarnaast merken sommige mensen niet dat ze besmet zijn, omdat ze geen klachten hebben.

Het is bovendien lastig om het aantal genezingen in kaart te brengen, hoewel het RIVM dit wel graag wil doen. Het is namelijk niet verplicht om een genezing te melden. Het instituut is wel bezig om deze cijfers te verzamelen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd is de 200.000 gepasseerd. Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd 201.634 mensen besmet met het virus. Inmiddels zijn meer dan achtduizend mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 82.000 mensen zijn genezen.

Aantal meldingen coronavirus (COVID-19) in Nederland

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM-baas: 'Groepsimmuniteit niet het einddoel'

RIVM-baas Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat het tot stand brengen van groepsimmuniteit om het virus in Nederland te bestrijden niet per se het einddoel is. Het is een aanvulling op de andere manieren waarop het coronavirus wordt bestreden, zei hij.

Volgens Van Dissel wordt gedacht dat groepsimmuniteit een doel op zich is, nadat premier Mark Rutte de term maandagavond in zijn toespraak had genoemd.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.