De eindtoetsen van de leerlingen die nu in groep 8 zitten, zijn afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het oordeel van de leraren zal nu bepalen in welke stroming de kinderen terechtkomen, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag bekendgemaakt.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuiszitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen. Ik vraag hier ieders begrip voor", zegt minister Arie Slob.

In plaats van dat de eindtoets deels meetelt in de stroming waarin de leerlingen instromen, zal nu alleen het advies van de leraren leidend zijn.

"Het is een duidelijk besluit van de minister zodat scholen en schoolleiders weten waar we aan toe zijn", aldus Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders, tegen NU.nl. "Het is nu aan de scholen om het thuisonderwijs zo in te richten dat leerlingen gerust de overstap naar het voortgezet onderwijs kunnen maken."

"Belangrijk is nu de definitieve aanmelding en afspraken maken met middelbare scholen."

Scholen kijken of leerlingen op juiste plek zitten

Op de middelbare scholen zal extra goed worden gekeken of de kinderen op het juiste niveau zitten. Slob stelt hier afspraken over te zullen maken met het voortgezet onderwijs.

"Elk jaar wordt na het afnemen van de eindtoets bij zo'n 25.000 leerlingen het schooladvies heroverwogen wat in een beperkt aantal gevallen leidt tot een bijstelling van het advies", voegt Van Haren hieraan toe. "Die heroverweging vindt nu niet plaats en dus is het van het belang om in de eerste maanden scherp in de gaten houden of kinderen op de juiste plek zitten."

Deze creatieve docent geeft wegens coronavirus les via YouTube
152
Deze creatieve docent geeft wegens coronavirus les via YouTube

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.