Drie Chinese luchtvaartmaatschappijen doneren tienduizenden mondkapjes en handschoenen aan KLM in de strijd tegen het coronavirus. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zal de middelen op haar beurt aanbieden aan Nederlandse ziekenhuizen.

KLM-directeur Pieter Elbers en bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC namen woensdagochtend op Schiphol een eerste zending van ongeveer 80.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen aan. De spullen waren ingevlogen met een toestel van Xiamen Airlines.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zal de bevoorrading van beschermingsmiddelen voor ziekenhuispersoneel gaan coördineren. Kuipers uitte dinsdag namens LNAZ in NRC nog zijn zorgen over het dreigende tekort aan mondkapjes in Nederlandse ziekenhuizen. Al zijn hoop was daarom op de Chinese vrachtvluchten gevestigd. "Deze donatie helpt alle Nederlandse zorginstellingen op een cruciaal moment in de opvang van patiënten", zegt hij in een reactie.

Naast Xiamen Airlines werken ook China Eastern Airlines en China Southern Airlines mee aan de verzending van mondkapjes naar Nederland. De drie vliegmaatschappij zijn partners van KLM. "Nog geen twee maanden geleden hebben wij aan China een donatie gedaan en nu worden wij zo geweldig en genereus geholpen", reageert KLM.

Kuipers zei eerder dat een stabiele voorraad van ongeveer een miljoen mondkapjes in Nederland nodig is om aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens hem gebruiken ziekenhuizen momenteel circa dertig mondkapjes per COVID-19-patiënt per dag. Wat dat betreft geven de kapjes uit China "weer even wat lucht", zegt ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.