Nederlandse gedetineerden gaan vanaf donderdag mondkapjes maken in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om honderd gevangenen, verspreid over vijf gevangenissen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag na berichtgeving van RTV Noord.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De mondkapjes worden van katoen gemaakt en zijn niet bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Wel kunnen ze in andere sectoren en op straat worden gedragen.

Het gaat om gedetineerden in gevangenissen in Sittard, Dordrecht, Ter Apel, Nieuwersluis en Nieuwegein.

De verwachting is dat de gedetineerden ongeveer 50.000 mondkapjes per week kunnen maken. Zo wordt ingespeeld op het tekort aan het product.

Gedetineerden maken mondkapjes vanwege tekort door coronavirus
36
Gedetineerden maken mondkapjes vanwege tekort door coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan
100
Waarom mondkapjes door de run erop naar de verkeerde mensen gaan