
Ziekenhuizen doen proef met tbc-vaccin als bescherming tegen corona
Meld je aan
Ook in andere ziekenhuizen kunnen medewerkers meedoen. Omdat het om een onderzoek gaat, krijgen vijfhonderd anderen een placebo om het verschil te kunnen meten.
Volgens de ziekenhuizen beschermt het zogeheten BCG-vaccin niet direct tegen het coronavirus, "maar geeft dit de afweer een boost, waardoor mogelijk een betere bescherming tegen het virus ontstaat en de infectie milder verloopt".
Uit eerder onderzoek bleek al dat zo'n boost meer bescherming tegen griep biedt, maar het is nog onduidelijk of dit ook voor andere infecties geldt. Als dankzij dit vaccin echter minder mensen uitvallen, dan is dat al "een bemoedigend resultaat", aldus Mihai Netea, die als hoogleraar experimentele interne geneeskunde is verbonden aan het Radboudumc.
Netea heeft het onderzoek samen met epidemioloog Marc Bonten in het UMC Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek is volgens hen goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie.
Als blijkt dat het vaccin bescherming biedt tegen het coronavirus, dan kunnen de onderzoekers het ook aan andere zorgmedewerkers geven.

In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties