Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf dinsdag alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. De maatregel geldt zeker voor dertig dagen.

Meld je aan Ontvang elke avond een update van het laatste coronanieuws

Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden door het ministerie. Volgens het ministerie is dit niet vanwege mogelijke gevaren voor de gezondheid, maar vanwege de impact die de maatregelen van de overheid kunnen hebben voor Nederlandse reizigers.

Premier Mark Rutte riep de Nederlanders dinsdagavond op om in het land te blijven omdat Buitenlandse Zaken en reisorganisaties hun handen al vol hebben aan het terughalen van reizigers die momenteel nog in het buitenland zijn.

"Dat is een enorme opgave. Alsjeblieft blijf hier, want het risico is dat als je naar het buitenland gaat, dat zo'n land ook weer reisbeperkingen terug instelt en dan zitten we hier met de gebakken peren omdat we moeten helpen je terug te krijgen."

Voor alle landen geldt vanaf dinsdag minimaal code oranje. Reizigers worden opgeroepen te herevalueren of hun reis echt nodig is en krijgen het advies hun reizen waar mogelijk uit te stellen of te annuleren.

Nederlanders die zich al in het buitenland bevinden voor niet strikt noodzakelijke redenen, worden opgeroepen te kijken of ze zo snel mogelijk kunnen vertrekken. Het ministerie is druk in gesprek met de reisbranche om alle Nederlanders in het buitenland snel terug te laten keren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.