Koning Willem-Alexander en zijn gezin zullen tot 21 maart sociale contacten vermijden, naar aanleiding van hun verblijf in het Oostenrijkse Lech. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag in een persbericht.

De koninklijke familie heeft momenteel geen gezondheidsklachten, maar blijft dus uit voorzorg binnen.

In de gemeente Lech waren volgens de Rijksvoorlichtingsdienst vijf besmettingen met het coronavirus geconstateerd, waarbij de bron van de besmetting niet direct bekend was.

De maatregel voor de koninklijke familie geldt dus tot en met 21 maart. Alle werkbezoeken en andere verplichtingen die de koning en koningin gepland hadden worden tot die datum dan ook afgelast.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.