Ruim 92 procent van de tandartsen in Nederland heeft het advies van mondzorgkoepels om niet-spoedeisende behandelingen ten minste drie weken uit te stellen overgenomen, vertelt vicevoorzitter Ravin Raktoe van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) dinsdag in gesprek met NU.nl.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Raktoe baseert zich op een peiling die is gehouden op een online forum voor tandartsen. "Ik merk al dat in mijn eigen stad, Arnhem, alle praktijken het advies hebben opgevolgd."

Mondzorgkoepels ANT, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) riepen zondag alle tandartsen op om de komende tijd alleen nog spoedeisende hulp te verlenen.

"Bij de tandarts is er kans op besmettingsgevaar doordat personen in de wachtkamer dicht op elkaar zitten. Die stroom behandelingen moest verminderd worden. Nu zien we dat er per praktijk gemiddeld nog zo'n drie tot vier patiënten per dag behandeld worden", aldus Raktoe.

Advies heeft financiële gevolgen voor tandartsen

Hij wijst erop dat het advies verregaande gevolgen heeft voor de tandartsen. "Zij blijven met hoge kosten zitten, terwijl het gros van het inkomen wegvalt. Maar ook wij moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de piek van de verspreiding van het coronavirus afvlakt."

Het ANT hoopt dat het ministerie van Volksgezondheid het advies nog overneemt. "Momenteel zegt het RIVM dat personen zonder klachten nog naar de tandarts kunnen", aldus Raktoe.

De belangrijkste momenten uit de toespraak van Rutte
194
De belangrijkste momenten uit de toespraak van Rutte

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.