Het Openbaar Ministerie (OM) laat dinsdag weten dat er buiten arrestaties van verdachten op heterdaad, keuzes zullen worden gemaakt als het gaat om het aanhouden van verdachten. Ernstige feiten als geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden krijgen hierbij voorrang.

Op deze manier hoopt het OM contact te vermijden tussen betrokken partijen en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen in detentiecentra.

Het OM laat weten dat in "elke zaak een afweging wordt gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met omstandigheden zoals de vrees voor herhaling en de veiligheid van anderen. Het gaat hier overigens om uitstel, niet om afstel."

De politie benadrukt ondertussen dat als mensen op heterdaad worden betrapt, ze aangehouden zullen worden. Ook als het gaat om een winkeldiefstal of een belediging.

Het OM zegt dat bij aangehouden verdachten per situatie wordt gekeken of het noodzakelijk is om ze voor te geleiden. Ook hier wordt rekening gehouden met onder meer de ernst van de feiten en de vrees voor herhaling. "Net als bij de aanhoudingen wordt ook hier voorrang gegeven aan zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden", aldus justitie

Werk politie is 'business as usual'

Volgens Helma Huizing, woordvoerder van de korpsleiding, is het voor de politie dan ook "business as usual, maar dan onder bijzondere omstandigheden".

Zo zijn er niet meer of minder agenten op straat en zal de politie nog gewoon reageren op 112-meldingen."We blijven gewoon ons werk doen, en gebruiken daarbij ons gezond verstand." Er zal dus per situatie een inschatting worden gemaakt.

"Waar mogelijk houden we gepaste afstand en centralisten stellen meer vragen of de persoon die de melding maakt bijvoorbeeld kucht", vervolgt Huizing, die zegt dat het nog niet is voorgekomen dat bezoek aan iemand met het COVID-19-virus nodig was. "Maar waar nodig kunnen mensen ook online aangifte doen."

De politie beschikt zelf ook over handschoenen, mondkapjes en andere voorzorgsmaatregelen om zichzelf te beschermen als er bijvoorbeeld mond-op-mondbeademing moet worden gegeven. Deze behoorden veelal tot het standaardpakket.

"We moeten onszelf vooral niet gek proberen te maken en de rust bewaren", aldus de woordvoerder.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.