De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat Frankrijk twee weken in lockdown zal gaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Italië en Spanje. Mensen mogen alleen de straat op met speciale documenten; anders riskeren zij een boete.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"Ik weet dat wat ik van jullie vraag ongekend is, maar de omstandigheden vragen erom. We zijn in oorlog", aldus de Franse president in een televisietoespraak. Eerder werden horeca en skigebieden al gesloten, maar Macron wil nu dat iedereen binnenblijft.

Mensen mogen alleen voor "essentiële activiteiten" naar buiten, zoals boodschappen doen en naar werk gaan. Met een speciaal geprint formulier van het ministerie kunnen mensen toestemming krijgen om zich op straat te begeven.

Wie zonder zo'n document de straat op gaat, kan een boete tot 135 euro krijgen. Om de lockdown te handhaven, heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken verder 100.000 politieagenten gemobiliseerd. Ook worden er checkpoints opgezet in het land.

Het Franse leger gaat helpen met het transporteren van patiënten naar ziekenhuizen. Daarnaast krijgt de Elzas een militair hospitaal met dertig intensivecarebedden. In die oostelijke regio is een hoge concentratie besmettingen met het COVID-19-virus vastgesteld.

Dit doet het coronavirus met je longen
92
Dit doet het coronavirus met je longen

Schengengebied op slot voor dertig dagen

Macron kondigde ook aan dat de buitengrenzen van het Schengengebied dichtgaan voor minstens dertig dagen. Deze maatregel gaat in vanaf dinsdag 12.00 uur. De Schengenlanden, waaronder Nederland, vormen samen een groot deel van de Europese Unie.

In Frankrijk zijn meer dan 6.500 mensen besmet met het coronavirus en 148 mensen overleden aan de gevolgen ervan. De Franse hoofdstad Parijs was de eerste plek in Europa waar iemand besmet bleek met het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.