Wat is groepsimmuniteit en waarom helpt die tegen het coronavirus?
Meld je aan
Rutte legde het helder uit in zijn speech: "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid."
"Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe", zei hij.
Wel kan het nog maanden of zelfs langer duren om deze groepsimmuniteit op te bouwen, waarschuwde Rutte. Tot die tijd blijft het volgens de premier van belang om mensen die een groter risico lopen, zoals kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, zoveel mogelijk af te schermen.
Mensen moeten virus krijgen om groepsimmuniteit op te bouwen
Om immuniteit op te bouwen, moeten meerdere mensen het coronavirus hebben gehad. Mede hierom heeft een volledig straatverbod ook geen zin, adviseren deskundigen. Daarnaast is de kans groot dat veel mensen alsnog ziek worden, zodra een dergelijke lockdown opgeheven zou worden.
Om die reden heeft het kabinet gekozen voor het scenario: "het virus maximaal controleren". Dit houdt volgens Rutte in dat "we de piek in het aantal besmettingen proberen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak, waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan."
Het hele land op slot doen, lijkt misschien een aantrekkelijke keuze, maar "in dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien", aldus Rutte.
RIVM-baas Van Dissel: "Situatie vraagt om solidariteit"
Jaap van Dissel, baas van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zei maandagavond bij Nieuwsuur dat ongeveer 50 tot 60 procent van de Nederlanders het virus zou moeten krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. Volgens Van Dissel moeten we het virus laten rondgaan onder de gezonde mensen die er weinig last van hebben zodat de zwakkeren beschermd worden. "De situatie vraagt om solidariteit", zei hij.
Toch zijn de maatregelen die zijn genomen door de regering nodig. Het bereiken van groepsimmuniteit moet volgens Van Dissel namelijk gecontroleerd gebeuren, zodat niet te veel mensen tegelijk besmet raken, waardoor de zorg het niet meer aankan.

Waarom speech Rutte van maandagavond ons terugbrengt naar 1973
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties