Alle coffeeshops in Nederland, die gisteren de deuren moesten sluiten na aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, mogen hasj en wiet gaan verkopen vanuit een afhaalloket. Dit werd maandag besloten na een overleg van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Veilgheidsregio's.

Een woordvoerder van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die bij het overleg aanwezig was, bevestigt dit bericht aan NU.nl

Klanten kunnen softdrugs bij een afhaalloket van de coffeeshop afhalen, maar mogen net als bij afhaalrestaurants niet plaatsnemen in de zaak om daar hun gekochte producten te nuttigen.

Toen minister Bruins (Medische zorg en Sport) maandag aankondigde dat alle coffeeshops hun deuren moesten sluiten, ontstonden er in veel plekken in Nederland lange rijen.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch gaf zondag aan al meerdere signalen gekregen te hebben over straatdealers die massaal wiet en hasj aanboden voor hoge prijzen, zo meldde het AD. Paul Depla, burgemeester van Breda, uitte ook zijn zorgen over deze ontwikkeling.

Lange rijen voor coffeeshops na aankondiging sluiting
35
Lange rijen voor coffeeshops na aankondiging sluiting

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.